Hjemmet trinn 3 av metode for å bygge en god presentasjon
Hjemmet trinn 3 av metode for å bygge en god presentasjon

Nå kan du tilføre musikk, lys, duft og blomster! Uansett hvor gode setningene dine er, faller presentasjonen/­innlegget/­­undervisningen til jorda hvis du ikke fremfører med innlevelse.

Kommunikasjon består av

 • 7 prosent ord
 • 38 prosent stemme
 • 55 prosent kroppsspråk

så ikke drep det du skal si med en monoton stemme og et stivnet eller nervøst kroppsspråk!

Det er i denne delen ord, setninger og argumenter får betydning, blir ensformige og kjedelige eller interessante og spennende å høre på. Det er bruk av kropp og stemme som skiller de virkelig dyktige kommunikatorer fra resten.

Skal du «bare» si noe på jobben, og er bekvem med tilhørerne, er antagelig stemmebruk det du bør jobbe mest med. Hvordan kan du bruke stemmen til din fordel?

Prøv å tenke over og bli bevisst på hvordan du bruker

 • pauser,
 • tonefall,
 • volum,
 • trykk og
 • klang

Hver av dem kan forandre meningen med setningen du sier.

Å øve inn muntlig er et «must», det er ingen annen mulighet hvis du ønsker et godt resultat. Ta gjerne opp det du sier på moblien, så hører du hva som fungerer bra – og hva som ikke gjør det.

feiring

Det var nyttårsaften og jeg gledet meg til å overraske mine fire beste venner med en feiende flott tale. Om venneskap. Om glede. Om framtiden.

Jeg var 20 år.

Jeg reiste meg, klinket i glasset og på et blunk forsvant alt jeg skulle si. Forundret så jeg på glasset mitt der cavan skvalpet rundt, faretruende nær kanten. Knærne klapret så jeg kunne høre det og svetten brøt fram i hendene og på pannen.

Hva hadde skjedd med min fantastiske tale?

Svar; Jeg hadde ikke øvd den inn.

Øv – og øv igjen!

presentasjon

Har du presentasjonen din klar? Sett i gang å øve!

For det er denne delen det slurves mest med. Som tommelfingerregel kan du bruke minst like mye tid til å øve, som du har brukt på å lage presentasjonen. Noen går ennå lengre og regner dobbelt så mye tid til øving.

Hvorfor? Det jeg sier er vel det viktigste?

Det er klart at ordene og argumentene dine er viktige. Du kan vanskelig overbevise noen på jobben, kollegaer eller potensielle kunder, med bare tull. Likevel er hvordan du sier det av like stor, om ikke større, betydning.

Hvem har ikke hørt en uinspirert lærer?

Eller blitt skuffet av en drepende kjedelig presentasjon som ødelegger et spennende tema du gledet deg til å høre om?

Opplever du en presentasjon som kjedelig er det, som regel, framføringen det går på. Det kan være bruk av monoton stemme, oppramsing av altfor mange ord fra en powerpoint, mangel på innlevelse og interesse for eget innlegg osv, osv.

Kjenner du deg igjen?

Har du også opplevd fantastiske presentasjoner?

Der taleren gløder og stråler, får publikum i godt humør og får fram sine poeng på en troverdig og ærlig måte.

Vi må bare like dem, uansett hvilket budskap de har.

Så hva gjør de? Hvordan gjør de det? De øver.

Powerpoint – nei takk

Foto; Heidi Docter
Foto; Heidi Docter

Noe av det viktigste i en vellykket presentasjon er nærvær.

Det vi si at du er tilstede i din egen kropp, tilstede i rommet, mentalt og fysisk tilstede blant tilhørerne. Du skal ikke være i ditt eget hode eller opptatt med powerpointene. Din fulle konsentrasjon skal være hos de som hører på.

En presentasjon er ikke en enveis monolog, men en dialog med publikum. De sier kanskje ikke så mange ord, men kommuniserer med kroppen; de rasler med papirer, snur seg mot sidemannen, kikker i taket, rister på hodet, møter deg med smil og latter, oppmerksomhet og ettertenksomme ansikter, hvis du er heldig.

Powerpoint kan stjele oppmerksomhet fra deg, stjele nærværet ditt. Ikke bare fordi tilhørerne ser på den og ikke på deg, men fordi du konsentrerer deg om den, istedenfor publikum.

Powerpoint er ikke din presentasjon, det er bare et hjelpemiddel. Noen ganger kan det være på sin plass å bruke det, for å illustrere det du sier, men ofte kan du greie deg uten.

Gjemmer du deg?

På skolen lærer barn og unge å bruke powerpoint-presentasjoner, og det er greit å ha hvis du øver deg på å bli en god «taler».

Og hvis du trenger å gjemme deg, hvis du ikke ønsker oppmerksomhet.

På den annen side; vil du bli riktig dyktig; ta sjansen på å være i situasjonen med hele deg, med ditt fulle nærvær. Ta kontakt med tilhørerne og ta sjansen på å bli sett og vurdert uten powerpoint. MÅ du illustrere noe, kan du bruke flip over – det er på vei inn igjen som et mye bedre hjelpemiddel, det hjelper tillhørerne å huske på en bedre måte, sies det.

Kropp og stemme – nøklene til en fantastisk framføring

Jack Sparrow

Hva er det som gjør Jonny Depps tolkning av Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean så bra? Er det ordene han sier? Måten han sier dem på? Hvordan han går?

Tenk på en hvilken som helst bra film og se for deg ordene skuespillerne sier løsrevet fra kropp og stemme. Hva sitter du igjen med? Riktig, bare ord. I mange tilfeller tomme ord som må fylles med liv for å bli overbevisende. Det er det en skuespiller gjør.

Det kan du også.

Hva gjør jeg med kroppen?

Høgtalaren av Gøsta Adrian-Nilsson
Høgtalaren av Gøsta Adrian-Nilsson

Jeg regner med at dine hender og knær ikke oppførerer seg så skranglete som mine, da jeg skulle holde den nyttårstalen. Likevel; selv den beste kan oppleve at kroppen lever sitt eget liv når du står der foran tilhørerne. Her er mine beste tips;

Snakk som om du snakker til en venn når du øver

Venner er mennesker du ikke trenger å forestille deg for. Dermed er du mer naturlig i både kropp og stemme når du snakker til dem. Forestill deg at dine venner er tilstede der du skal snakke, se at de smiler og nikker oppmuntrende til deg. Når tiden er inne til å presentere for alvor; innbill deg at de fortsatt er til stede i rommet og oppmuntrer deg.

Holdning – øv stående

Still deg helst opp foran speilet. Da kan du se om du har uvaner som å fikle med et smykke, holde hendene i lommene, rette på brillene osv. Du kan også øve hvor som helst, bare du kan gå og stå,- og se for deg tilhørerne.

Sigrid Bølling; Fatiguee
Sigrid Bølling; Fatiguee

Blikket

Øv deg på å holde blikket på dine imaginære tilhørere. Vandrer blikket ditt opp i taket, kan du se ut som du er usikker og ikke vet hva du skal si. Ser du bortover, virker du du redd for å møte andres øyne, og ser du ned kan du virke sky og usikker på det du selv sier. Ikke en god situasjon.

Hendene

Hvis du ikke vet hva du skal gjøre med hendene dine, hold i en penn. Det virker beroligende. Er du en som vanligvis gestikulerer mye, kan du vurdere å holde hendene roligere. Husk bare at du ikke må fjerne alle dine naturlige bevegelser, da vil du virke stiv og kunstig.

Stemmebruk – øvelse gjør mester

En riktig brukt stemme kan forføre, oppmuntre, egge til kamp, røre deg til tårer – eller mane fram djevelen selv, og det ved å bruke akkurat de samme ordene!

Hvordan du bruker stemmen bestemmer nemlig hvordan ordene dine oppfattes.

Lek med tonefall

tonefall

Bare prøv selv;

Si «Nå er jeg her.» i en sint tone – og du virker truende, si det med latter i stemmen og effekten blir helt annnerledes. Prøv et overrasket tonefall, som om du enderlig har kommet dit du skal. Det gir garantert en annen opplevelse enn om du sier det med stolthet og tyngde.

Overbevist? Begynn å leke! Det er morsomt og nyttig å ekperimentere med tonefall. Velg deg ut noen setninger fra din presentasjon og prøv deg fram. Bruk mobilen til å ta opp. Lukk øynene og lytt til deg selv. Hva hører du? Kan du bruke noe av det?

Riktig bruk av stemmen inkluerer mange elementer; hvordan du puster, tonefall, bruk av pauser, variasjon. artikulasjon, tempo, og mer til.

Det viktigste er likevel å ta hensyn til situasjonen, tema du snakker om, og til publikum. Snakker du om et alvorlig emne har det lite for seg å kvitre som en fugl, i et høy toneleie. Taler du i et bryllup kan du være mye mer inderlig og varm enn du kan hvis du presenterer noe på jobben. ( Kurs i stemmebruk får du her.)

Obama
Obama

Tempo – lær av Obama

Deflesteavosssnakkerforfort. Vanskelig å lese? Det er like vanskelig å få med seg hva du sier, hvis du snakker for fort – og det gjør det fleste av oss. Så ta det rolig. Lær av Obama. Vit at du skal snakke utrolig langsomt før folk reagerer negativt på det. Prøv selv med en god venn eller kollega!

Det er imidlertid en hake ved å snakke langsomt, og det er hvis du gjør det hele tiden. Det beste er å variere tempoet, så folk ikke sovner av din repetative, rolige stemme. (NB Har du barn er dette måten å få de til å sovne fort på!)

Generelt er det slik at hvis du kommer til et viktig poeng; snakk langsomt, sier du mindre viktige ting, kan du koste på deg et raskere tempo. Eller hvis du vil si noe som du ønsker IKKE skal feste seg hos tilhørerne.

Fantastiske feiltagelser

ups!
Ups!

Det er mange feller du kan tråkke i, men det finnes også muligheter og måter du kan redde deg inn igjen på.

Det beste er å bruke feiltagelsen til din fordel. Det er menneskelig å feile og faktisk ganske sjarmerende hvis den som presenterer tørr å bruke feilen.

Snubler du i det du går opp foran forsamlingen kan du f.eks. si;

 • Hei! har dere også tendens til å snuble på vei inn i noe nytt?
 • Jeg regner med at jeg presenterer bedre enn jeg går!
 • Jeg er her for å snakke om våre muligheter til å unngå å snuble inn i noe vi kommer til å angre på (med blikket mot stedet du snublet)
 • Ja, ja, det er mange hindringer her i livet (Smil!)
 • Hvis vi ikke gjør dette, kommer vi kanskje til å snuble inn i fremtiden, slik jeg gjorde nå nettopp.

Hvis teknikken svikter, en høy lyd høres e.l. kan du bruke anledningen til å flette det inn i det du skal si, omtrent på samme måte.

Summa summarum

Elefant

Det hele står og faller med øving. Øving om igjen og om igjen. Spesielt de første setningene bør huskes utenatt, de fungerer som en huskeknagg for resten av presentasjonen.

– Jeg har ikke tid til alt dette, sier du. Det forstår jeg godt, men heldigvis kan du angripe en framføring som du vil spise en elefant; ett stykke om gangen.

Lykke til!